Finalen på Fremtidsfredagen, som var fylt opp av foredrag, workshops, kurs og debatter. Gjennom dagen hadde frivilligheten og trønderske sentrum blitt debattert og mye mer vært på agendaen. Helt til slutt hadde politisk kommentator i VG Tone Sofie Aglen invitert Steinkjer egne forsvarsminister, Bjørn Arild Gram, til en sofaprat.

Må klype seg i armen

Der ble hans inngang i rikspolitikken, forhold til media, krigen i Ukraina, kommuneøkonomi og småprat med andre lands utenriksministere snakket om. Og Gram selv måtte innrømme at det ikke ble veldig mye «smaltalk» da han sto i en hjørne på en tysk militærbase og diskuterte forsvarspolitikk med USA sin forsvarsminister, Lloyd Austin.

– Jeg skal innrømme at jeg måtte klype meg i armen da jeg sto og pratet med forsvarsministre fra USA eller Ukraina, fortalte Gram fra scenen.

«Æ syns det går fint æ» var svaret da Aglen spurte om hvordan de første ni månedene i regjering har vært. Men alt har på ingen måte kun vært rosenrødt.

– Vi har ikke kommunisert godt nok at trærne ikke lenge vokser like fort inn i himmelen.

Han siktet da til utfordringene med privatøkonomien med økte renter, drivstoffpriser og varepriser.

I endring

De var innom temaet om utfordringene i helse- og omsorgsutfordringene i landet, hvor han pekte på at endringstempoet i kommunene må opp og at organiseringen må bli bedre.

Det var ordfører Anne Berit Lein som introduserte sofapraten, hvor hun berømmet de tusen menneskene som hadde møtt opp på Fremtidsfredagen, og at dette arrangementet er noe som skal utvikles videre.