Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) fra Steinkjer og forsvarssjef Eirik Kristoffersen besøkte fredag Kyiv. Norge trapper samtidig opp luftvern-donasjonen til Ukraina.

Der møtte de to Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Det var TV 2 som omtalte besøket først.

Norge vil bidra med to komplette NASAMS-luftvernsystem til Ukraina, i tillegg til to som allerede er levert, sier Gram.

– Norge har tidligere bidratt til en amerikansk donasjon av NASAMS med materiell og opplæring. Donasjonen har blitt høyt verdsatt og har hatt meget god effekt. Russiske missilangrep på ukrainsk infrastruktur viser behovet for å forsterke luftvernet i Ukraina. Ukraina har også i flere sammenhenger bedt om mer og bedre luftvern. Denne donasjonen vil bidra til en forsterking av Ukrainas luftvern, sier Gram i en pressemelding.

Den norske reisen til Ukraina ble holdt hemmelig som følge av sikkerhetstiltak.

Fikk se russiske ødeleggelser

Under besøket snakket statsråden med sin ukrainske kollega, forsvarsminister Oleksij Reznikov, som ga ham en oppdatering på utviklingen i landet.

Gram besøkte også andre steder utenfor hovedstaden, hvor han fikk se krigens ødeleggelser.

– Nå er det over ett år siden det russiske regimet startet sin krig mot Ukraina. Krigen har fått enorme konsekvenser. Titusenvis av soldater og sivile har blitt drept. Millioner av mennesker har måttet flykte. Store deler av Ukraina har blitt lagt i grus. Ødeleggelsene er ufattelige. Å se dette med egne øyne gjør dypt inntrykk, sier Gram.

Zelenskyj takker Norge

I et innlegg på Telegram takker president Zelenskyj for hjelpen fra Norge etter besøket fra Gram.

– Norge har støttet Ukraina siden den første dagen av den fullskala krigen. De har gjort mye for at soldatene våre skal bli sterkere på slagmarken. Vi setter pris på det, skriver Zelenskyj.