Espen Uhlen Jørstad har greid det ingen nordmann før ham har klart: Han er verdensmester i poker og har med dette landet tidenes bragd i norsk pokerhistorie.

Klokken 16.09 lokal tid – 01.19 i Norge – ble siste hånd spilt og Espen ble verdensmester.

– Det synker fortsatt inn, sa Uhlen Jørstad i seiersintervjuet, og han fortsatte med å snakke om sin mor – som er hans største fan.

Før han har Felix Stephensen fra Bergen landet en andreplass i samme turnering i 2014. Nå har Espen Uhlen Jørstad slått denne noteringen og er med andre ord historisk.

Mye følelser i kort samtale

Det første Espen Uhlen Jørstad gjorde etter seieren var å ringe nettopp moren sin i Steinkjer. Søndag formiddag fikk Trønder-Avisa kontakt med henne. Da avslørte hun hva den korte telefon samtalen dreide seg om.

– Da han ringte ble jeg litt overrasket. Jeg fulgt med på sendingen, men sendingen var omtrent en time forsinket.

– Han åpnet samtalen med å spørre om jeg hadde lyst til å få en «spoiler».

Det lille minuttet de fikk var veldig følelsesladet, beskriver moren.

– Jeg svarte «hva da?» Det var da han fortalte meg at han hadde vunnet.

– Da begynte jeg å råle, og da sa han til meg. «Nei, du må ikke begynne å råle mamma for da gjør jeg også det», forteller hun til Trønder-Avisa.

Brygging eller poker

Uhlen Jørstad vokste opp i Steinvika i Steinkjer, og reiser nå verden rundt og spiller poker både online og i turneringer. Han begynte å for alvor å satse på poker for noen år siden, etter endt utdanning innen matteknologi. I Ungarn spilte han poker for å finansiere oppbyggingen av et ølbryggeri sammen med en kompis – så måtte han ta et valg: poker eller bryggeriet. Valget ble poker og nå er han verdensmester.

– Det er ingenting jeg heller ville vunnet. Dette er årets største og mest prestisjefylte turnering, sa Jørstad da Steinkjer-Avisa snakket med ham tirsdag.

Les Steinkjer-Avisas portrett med Espen Uhlen Jørstad her:

I slutten av juni gikk Espen Uhlen Jørstad til topps i en annen turnering i Las Vegas - da fikk han med seg gullarmbåndet som symboliserer VM-tittelen han da fikk. Nå kan han vinne en enda større turnering.

– Til idrettsgallaen

Pokernestor i poker-NM-sjef Frode Fagerli kaller prestasjonen enorm, og han mener at Uhlen Jørstad må inviteres til idrettsgallaen.

– Dette er stor idrett, sa Fagerli til Steinkjer-Avisa tidligere lørdag, da Espen Uhlen Jørstad var én av tre i finalen.

På starten av finaledagen – dag ti i turneringen – ledet Uhlen Jørstad stort og han hadde over dobbelt så mange sjetonger som sine motspillere.

Steinkjer-Avisa jobber med å få en kommentar fra Espen Uhlen Jørstad, men regner med både feiring og hvile i Las Vegas står på planen for steinkjermannen.

Les alt Steinkjer-Avisa har skrevet om Espen Uhlen Jørstad her.