På Byafossen står det en kjempefin nisse som raver høyere enn de fleste hustakene der. Nissen som er ca. 7,5 meter, står fint ved Helgesvegen - like ovenfor barnehagen og skolen.
- Barna på SFO var nylig her for å se på nissen, forteller Sindre Vandbakk som eier den.

Vant den i en konkurranse

- Det var Monica, samboeren min, som vant nissen i en Europris-konkurranse for tre år siden. Den gang sto nissen utenfor huset vårt én dag bare. Det kom vind, og da blåste den ned.
- Men det ser ut som nissen er godt bardunert fast nå?
- Det hjelper ikke hvis det blåser. Vi har prøvd hvert år, men ikke lyktes før i år. Det er nemlig ei vifte som blåser luft inn i nissen hele tia, og kommer det vind, detter nissen av vifta - og da klapper den bare i hop.
- Hvis været holder - vil nissen kanskje stå helt til 2021?

Måtte sy nissen i ryggen

- Vi får se. Målet er at den skal stå til julaften i hvert fall, men da må det ikke blåse mye før den tid. I fjor fikk nissen ei rift på to meter på ryggen den korte stunden den sto ute. Vi måtte ta den inn på stuegulvet for å sy skaden, så vi får håpe det ikke revner, sier Sindre Vandbakk - som ikke aner hvor mange som har tatt bilde av den store nissen deres.

Ingen surmaga folk

- Det er veldig mange, men det er bare artig.
- Er det noen som ikke liker den store nissen?
- Vi har ikke hørt noe negativt. Vi har derimot hørt mye positivt, sier Sindre på Byafossen, som håper på fint vær fram mot jul.
- Tradisjonelt bruker det å være litt ruskevær i Steinkjer i mellomjula, men nissen er like glad. Enn så lenge.