På gården i Lorvika skal Elin Sofie Lorvik og Jo Kristian Kvernland tyvstarte «Trøndersk matfestival – et sted nær deg, torsdag». Vestigården er en nyoppstartet bedrift i Lorvika med stabburet, en popup-arena for gourmetmat som «kulinarisk lekestue», og overnattingsstedet «Fuglekassehytta» samt glamping.

Allerede dagen før matfestivalen starter, skal det være en fottur av det kulinariske slaget på Vestigården. Det skriver de i en pressemelding fredag.

– Det er stor stas å kunne åpne den lokale matfestivalen, sier vertskapet Elin Sofie Lorvik og Jo Kristian Kvernland.

I samarbeid med Villnis tilbyr Vestigården en kulinarisk smakstur i Lorvika. Der skal det blant annet høstes fra Borgenfjordens bredd.

– Vi heier på både Vestigården og Villnis. Vi har så mange flinke gründere som satser og bidrar til utvikling av matregionen. Når kunnskapen til Villnis og arenaen til Vestigården møtes skjer det vi håper på med våre festivaler. At lokale bedrifter finner hverandre og skaper nye unike matopplevelser publikum kan få oppleve, sier festivalleder Brit Melting for Trøndersk Matfestival – Et sted nær deg.

Dieseltyver tatt på fersken av joggere: – Ser det tydelig

Tar turen over fjorden

Ane Marit Willmann fra Villnis har sitt daglige virke på Venåsen i Inderøy. Hun har blant annet sanket til Michelin-restaurantene i Trondheim. Nå tar hun turen over fjorden og til Elin Sofie og Jo Kristian, og byr på lokalbrent kaffe fra Inderøy Kaffebrenneri, og svært så lokale smaker.

– Vekstene fra ett område til et annet kan variere voldsomt. Derfor er det så spennende å sanke i nye områder. Kanskje finner vi Nordens ananas rett utenfor plena, undrer Willmann.

Hun synes det er flott å være en del av matfestivalen.

– Den står for formidling av trøndersk mat og drikke og matglede, og det er jo akkurat det både Vestigården og Villnis vil formidle, sier Willmann.

Læring langs fjorden

Etter en innføring i spiselige vekster i det nyrenoverte Stabburet, er planen en tur ned i fjæra, før det blir en gårdsvandring der kursdeltakerne får stifte bekjentskap med de vanligste artene. Willmann vil villig lære bort gode råd og tips om hvilke vekster vi kan putte i munnen, og hvordan vi best kan tilberede velsmakende måltid av det vi selv høster langs stien. Etter sankerunden skal råvarene bli med tilbake til gården. Da skal det lages mat sammen og deltakerne skal dele en felles matopplevelse rundt langbordet.

– Vestigården ønsker å være et sted for de gode og kortreiste matopplevelsene. Da er det viktig å lære mer om hvordan vi kan utnytte matfatet rett utenfor døra vår bedre. Villnis er en av de beste innenfor sitt felt på sanking, så dette gleder vi oss til, sier Elin Sofie Lorvik og Jo Kristian Kvernland.