Elevene ved Byafossen skole har sendt Steinkjer-Avisa et reisebrev fra da de var på Dombås på leirskole:

"Uka før høstferien dro 7.-klasse ved Byafossen skole på leirskole til Dombås fjellskole. Her var de sammen med elever fra Malm og Brattvåg. I løpet av uka ble det tid til både turer, aktiviteter og litt fritid. – Det var ei morsom uke, sa sjuende klasse da de var tilbake.

Ulike aktiviteter

I løpet av leirskoleuka var vi på mestringsriggen, rappelering, kano og zip-line.
- Mestringsriggen var veldig gøy, men også veldig skummelt, sa de fleste da vi kom tilbake til skolen.
Det var tre forskjellige ting man kunne gjøre i mestringsriggen. Det var kassestabling, trapes og zipline.
- Rekorden på å stable kasser i klassen ble 18 kasser, sa Charlotte.
Vi var på ett sted der vi kunne ta rapellering og zip-line.
- Det var vanskelig å finne grep, det kilte i magen og det var lett å falle eller skalle, sa Ingeborg.
Da vi rappellerte ned så sto vi ved en elv som bråkte veldig mye, og vi glemte en stund at vi skulle opp igjen. Det var vanskelig å klatre og skummelt og rappellere, men fikk en god mestringsfølelse. Etter rappellering og zip-line dro vi på kanopadling. Etter noen runder med padling, veltet noen gutter fra Malm ungdomsskole kanoen i stryket. Like etter var det 7. klassingene fra Byafossen som datt ut i det kalde vannet.
- Vi ble søkkvåte, sa Charlotte og Colin. Det var flere som måtte komme ut og hjelpe de med kanoen.

Topptur

På grunn av tåke og dårlig vær ble turen til Snøhetta avlyst, turen ble byttet til Grønsetershøe.
- Kvelden før måtte vi pakke med masse klær til forskjellig vær, og vi måtte smøre matpakke selv, sa Thomas.
Vi var cirka 100 elever på fjellskolen.
- Da vi gikk opp mot toppen og så bakover så det ut som resten av gjengen forsvant i tåken, sa Benjamin. Vi stoppet da vi var sånn cirka halvveis og spiste mat. På turen lærte vi også om setring, troll, reinsdyr og huldra. Grønsetershøe er 1417 moh. Turen tok 6 timer, det var en bratt bakke oppover og mange ble slitene.

Moskussafari

Torsdag pakket vi kikkerten i sekken og kjørte til fjells.
- Vi skulle se etter moskus, villrein og fjellrev, sa Isak. Rektor ved leirskolen var spent på om vi ville se noe dyr på veien.
- Bare på bussturen til Snøheim så vi 10 moskuser, sa Emma.
På turen som er 23 kilometer lang gikk vi forbi et fjellrevhi, men vi så dessverre ingen fjellrev. Det dukket ikke opp noen villrein, men vi fant to villreingevir.
- Gevirene fikk vi med hjem til Byafossen skole. Nå skal vi henge dem opp på veggen i klasserommet, sa kontaktlærer Rune. Etter tips fra noen andre på fjellskolen fikk vi høre at det var moskus i nærheten. Vi måtte gå på en lang rekke etter rektor Ole Dagfinn. Da vi kom fram måtte vi sette oss ned og være helt stille. Vi satt bare 60 meter unna de tre moskusene.
- Jeg har aldri hørt klassen så stille før, sa Rune.
- Det var veldig gøy på moskussafari, sa Benjamin.


Fritidsaktiviteter

Ett av høydepunktene i leirskoleuka var fritida i hyttene. Vi hadde aktiviteter fra morgen til kveld, men selv om vi fikk lite fritid fikk vi tid for oss selv på hytta.
- Vi snakket, fortalte spøkelseshistorier og spilte brettspill, sa Johan.
- Det var renslig og fint da vi kom til hytta vår. Vi stormet inn for å få det beste rommet, men til slutt var det Johan og Tormod som fikk det beste rommet, sa Colin.
Det var ungdomsskoleelever fra Malm og Brattvåg skole sammen med Byafossen på leirskole.
- Vi lurer fortsatt på om det var elever fra Malm som banket på vinduene og dørene våre på kvelden. Midt i en kortrunde kom jentene hylende inn i hytta vår etter at noen banket på hytta, sa Johan.
En av guttene fra Byafossen skole ble kåret som Dombås Fjellskole støvelkastemester. En gruppe jenter i klassen vår stakk av med premien for det ryddigste rommet. Årestafett var også en aktivitet på leirskolen. Det var Malm mot Byafossen og Byafossen vant med liten margin.
- Vi ble gode på skolens motto: «Skal prøve, skal prøve igjen, skal klare det», sa Mats.

Intervju med rektor

Vi har intervjuet rektor ved Dombås fjellskole, Ole Dagfinn Brenna (46 år). Han har vært rektor ved skolen i 4 år, men han har jobbet der i 10 år.
- Merker du noen forskjeller på denne leirskolen i disse corona-tidene?
- Ja, vi har jo annerledes matservering. Før hadde vi buffet slik at maten var satt ut og elevene og lærerne kunne hente maten selv, og nå blir maten utdelt av ansatte på hotellet/leirskolen. Vi er mer opptatt av håndhygiene enn før. Også er vi nøye på at forskjellige skole ikke skal blandes sammen.
- Hva synes dere er viktig når dere får besøk av unger?
- Jeg synes jo det er viktig å skape relasjoner mellom elevene og at vi blir gode venner med hverandre.
- Hva er målet med leirskolen?
- Målet er at elevene prøver nye ting og lærer mye nytt.
- Hva synes du er den beste aktiviteten på leirskolen?
- Jeg vet egentlig ikke hva jeg skal svare, men det må nok bli å treffe dyra på fjellet. Jeg synes det er veldig gøy å møte på fjellreven eller moskusen og å ha sjansen å vise elevene dyrelivet.
- Hva synes du om at Byafossen kom til denne leirskolen?
- Jeg synes jo det er veldig stas at Byafossen kommer hit. Det er jo andre året Byafossen kommer til Dombås fjellskole".