– Det ble små innsjøer på den kjempefine matjorda flere steder i området rundt Røysing. Mandag står det fortsatt vann der, så det var alvorlig mye som kom. Jeg har aldri sett at det har kommet så mye nedbør i mai noen gang, sier Ole Andreas Brandtsegg, som selv ikke ble rammet av ekstremværet på Kristi himmelfartsdag. Han bor i Brandtsegga i Ogndal – bare noen få kilometer unna Røysing. 

Hva med matsikkerheten?

Han sier at der det ble «innsjøer», er det flatt og dårlig fall.

– Og når den fine matjorda blir tett, slammes det veldig igjen. Da blir det dårlige vekstforhold. Kornet drukner. Akkurat det er litt skremmende å tenke på, med tanke på selvforsyning og matsikkerhet i fremtiden. Er det slikt vær vi må regne med å få?

Åpnet seg over Stod, Ogndal og Skarpnes

De ekstreme mengdene med regn og haglbyger som kom over Steinkjer torsdag ettermiddag førte til store ødelegger på flere kornåkre. Deler av Stod og Ogndal ble spesielt hardt rammet, men også Henning. 

– På Skarpnes ser man også at vannet har gjort skade. 

LES OGSÅ: Her slo lynet ned i Steinkjer

Fredag bekreftet Meteorologisk institutt at det gikk skikkelig uværsbyger i Steinkjer torsdag ettermiddag, men de hadde ikke målinger for de aktuelle områdene.

Farevarsel var på sin plass

– Det var ingen målestasjoner i akkurat de lokale områdene, men vi ser på radaren at det har gått skikkelige byger, sier Haldis Berge, vakthavende meteorolog for Meteorologisk institutt.

Det var sendt ut farevarsel for deler av indre strøk i Trøndelag Kristi himmelfartsdag – med økende fare etter klokken 12.00. De voldsomme regn- og haglbygene kom veldig lokalt. Noen steder i Ogndal og Stod regnet det knapt, mens andre områder ble utsatt for det man må kalle ekstremvær.