Gå til sidens hovedinnhold

Ekstremt mye rim for tia

Det er både flott og fasinerende å se all snøen og rimen som er på trærne for tia, men det tjukke laget med snø og rim fører trolig til at vekta på greinene på trærne blir ekstra tung. Så vær obs!
På et postkassestativ på Fossem - midt mellom Reinsvatnet, som er Steinkjers drikkevannskilde, og Fossemvatnet, står det et fasinerende postkassestativ for tia. Det er sjelden å se et sånt rimlag.

Vi spurte Meteorologisk institutt (Yr) om de kunne forklare hvordan rim oppstår. Men aller først sier de følgende om postkassestativet og trærne vi sendte bilder av: "Det ser et som snø/sludd som har klompet seg sammen, spesielt treet. Rimet kan jo også legge seg på snødekte flater", sier Odd Ivar i Meteorologisk institutt (Yr).

Når det gjelder rim, sier han: "Rim er vanndamp som fryser til iskrystaller på faste underlag. Underlaget må ha temperatur lavere enn luftens duggpunktstemperatur og lavere enn 0 °C. Rimet er et belegg av sammenkittede iskrystaller som dannes ved direkte fortetning (overgang fra damp til is). Rimdannelse forekommer ved lokal avkjøling av bakken og lufta nær bakken. Et snødekke kan ved utstråling bli 5–10 °C kaldere enn luften umiddelbart over, noe som kan resultere i et utbredt rimlag", sier Odd Ivar hos Yr.

Les også

Snø er ikke nødvendigvis hvit

Les også

Håper at politikerne ikke lar seg påvirke av negativ mediaomtale når de skal bestemme skjebnen til Dampsaga bad

Kommentarer til denne saken