160 lynnedslag på svært kort tid, og ekstreme mengder regn og hagl har skapt problemer for bønder i Stod og deler av Ogndal.

– Torsdag ettermiddag regnet og haglet det noe voldsomt. Det var helt ekstremt her hos oss, forteller Even Ystgård, som har drevet som kornbonde i 25 år.

LES OGSÅ: Her slo lynet ned i Steinkjer

Han bor på en av de to Storvestregårdene i Stod. Det var de to gårdene som ble verst rammet.

– Jeg har sett skikkelige floskurer før, så klart, men aldri slike mengder på denne tiden av året. Det sto vann på sandjorda. Det rant som ei elv. Faren min, som har bodd her på Storvestre i mange flere år enn meg, har heller aldri sett et slikt vær i mai noen gang, sier Even Ystgård.

Øverst i saken kan du se video fra uværet i Stod, filmet av Eskil Asprem og John Richard Skjerve.

Må så om

Meteorologisk institutt bekrefter at det gikk skikkelig uværsbyger i Steinkjer torsdag, men har ikke målinger for de aktuelle områdene.

– Det var ingen målestasjoner i akkurat de lokale områdene, men vi ser på radaren at det har gått skikkelige byger, sier Haldis Berge, vakthavende meteorolog for Meteorologisk institutt.

Evens sønn, Edvard Ystgård, er fersk kornbonde og driver en gård ikke langt unna faren sin.

– Det er mer skade på pappa sin åker enn min, men det ser ikke helt bra ut hos meg heller enkelte steder. Jeg må nok fram med ugrasharva – og deretter så om noe igjen, sier Edvard Ystgård, som også har belegningsstein og pukk på gårdsplassen som fikk kjørt seg.

– Belegningssteinen kan jeg legge om – og pukk kan jeg kjøpe mer av.

.

Var meldt flom

Noen som virkelig må kjøpe mer pukkstein, er John Rikard Skjerve og Tonje Amali Myhre. De bor like nedenfor de to Storvestregårdene.

– Vi grov ut og utvidet gårdsplassen i fjor. Samtidig drenerte vi. Det ble fylt på 120 kubikk med pukkstein på gårdsplassen. Alt forsvant ikke med flomregnet søndag, men mye av pukken ligger i grøfta nedenfor huset. Vi må nok minst ha et lastebillass for å få det bra igjen. Det nye drensrøret kan ikke ligge sånn, sier det unge paret i Stod, som så på at det kom et jordskred fra berget ovenfor dem.

– Det hadde regnet mye i 20 minutter da det kom ei svart suppe ned på gårdsplassen vår. Det ble som ei flomstor elv langs veien ned fra gårdene.

Det var sendt ut farevarsel for deler av indre strøk i Trøndelag Kristi himmelfartsdag – med økende fare etter klokken 12.00. De voldsomme regn- og haglbygene kom veldig lokalt. Enkelte steder i Stod regnet det knapt, mens Storvestreområdet tydeligvis var et episenter for det som må kalles et ekstremvær. Det skal også ha vært mye regn og hagl i deler av Ogndal.