Gå til sidens hovedinnhold

Digital feiring av Samenes nasjonaldag i dag - og gudstjeneste i morgen

Siden 1993 har Samenes nasjonaldag blitt feiret den 6. februar. I år er intet unntak, men på grunn av koronapandemien blir det en litt annerledes feiring.

- Nå har det jo ikke vært noen store arrangementer her i Steinkjer tidligere år heller, men vi har pleid å samles på Dampsaga. I år blir det digitale samlinger med familie andre steder i landet, og i tillegg så er det en rekke digitale arrangementer og seminarer i løpet av hele denne uka som det går an å delta på, sier Oddvar Andersen.

Han har i flere år hatt som tradisjon å bistå kirken i Steinkjer med gudstjenesten med samisk innhold i forbindelse med Samenes nasjonaldag, og det skal han også i år, når det inviteres til gudstjeneste med markering av nasjonaldagen i Steinkjer kirke søndag klokka 18.

- Jeg skal lese tekster, blant annet, forteller Andersen.

- Forholdet mellom den samiske befolkningen og kirken har vel ikke vært bare enkelt opp gjennom historien?

- Det har vært et forhold på godt og vondt. Kirken har vært både deltaker i fornorskingen, og ivaretaker for det samiske. I mindre lokalsamfunn var nok kirka en viktigere støttespiller enn på nasjonalt plan den gangen. I nyere tid opplever jeg at kirka har tatt tilbake en posisjon og understreket at den også er samenes kirke, blant annet med samisk liturgi, sier Andersen.

Han mener også det er forskjell på samenes forhold til kirka ut fra hvor i landet de kommer fra.

- I nord har læstadianismen vært et alternativ som har samlet mange, mens her blant sørsamene så har kirka vært viktigere. Den sørsamiske presten Bierna Bientie hadde også en svært sentral rolle i de årene han virket i det sørsamiske området, sier Andersen.

Les også

– Selvfølgelig skal vi ha skilting på samisk

Les også

Sørsamisk minnesmarkering i Kvam

Kommentarer til denne saken