Lørdag var det Åpen dag i Laboratoriet i Malm. I den fine, grønne bygningen i bakken i sentrum av Malm som kalles Laboratoriet, hadde Fosdalens Gruver et laboratorium i sin tid. Derav navnet. I dag er det Steinkjerbygg som eier bygget, som igjen leier det ut til foreningen Fosdalsgruvas venner.

Laboratoriet ble brukt av gruva til å analysere det som ble tatt ut av malmgruva.

Laboratoriet – et spennende hus

– Når gode krefter slår seg sammen skjer det mye bra. Det var også tilfelle da vi hadde Åpen dag i Malm sist lørdag. Det hele startet med at noen ildsjeler i Fosdalsgruvas venner ønsket å vise litt av aktiviteten i Laboratoriet. De kontaktet oss i Malm Røde Kors, som holder til i et hus bare 100 meter unna. De spurte om vi kunne gjøre noe sammen, og dermed åpnet vi også dørene til Røde Kors-huset for besøkende, sier leder i Malm Røde Kors, Magne I. Foosnæs.

– Vi syntes det var en meget god ide.

Malmbyggen Sigmund Haldås var ornitolog og stoppet ut dyr. Hans samling befinner seg på loftet i Laboratoriet, der han jobbet i sin tid. Dem som gikk opp dit fikk med andre ord nærkontakt med både fugler og dyr.

Av andre aktiviteter var hjerte og lungeredning og bandasjering - det i Røde Kors-huset.

Ville vise bredden

– Målet vårt var å vise bredden av aktivitetene som Malm Røde Kors holder på med, samt verve nye medlemmer, sier Mange I. Foosnæs.

Målet med dagen for ildsjelene i Fosdalsgruvas venner, var å vise fram det innholdsrike og spennende Laboratoriet - og skape aktivitet i bygda.

– Håpet er også å bidra til økt interesse for den spennende historien knyttet til Fosdalens Bergverk – og kanskje så et frø i noen, slik at vi kan bli flere som kan bidra med dugnadsinnsats for utvikling og trivsel i bygda, sier Dagfinn Rønning.

Aktiviteten er meget stor

– For Malm Røde Kors, som en periode har opplevd litt lav aktivitet i hjelpekorpset, er det meget gledelig å kunne fortelle at det nå er stor aktivitet i hjelpekorpset under stødig ledelse av Stian Ertvåg. I forrige måned deltok hjelpekorpset i Malm i åtte søk- og bergingsoppdrag på Innherred, sier Foosnæs.

Malm Røde Kors er opptatt av å få til aktiviteter for barn og unge også - og fikk i løpet av dagen informert om sine tilbud. Barnas Røde Kors (BARK) er et tilbud for barn mellom 6 og 12 år, og Røde Kors Friluftsliv (RØFF) er et tilbud for ungdommer mellom 13–17 år. De besøkende fikk også høre om behovet for flere besøksvenner.

Fosdalsgruvas venner

Fosdalsgruvas Venner er en forening i Malm i Steinkjer kommune. Foreningen ble stiftet 7. mars 2002. Den er en fortsettelse av Malmo Grubearbeiderforening som ble stiftet 14. april 1907. Foreningens formål er å: ta vare på minnene om gruvevirksomheten i Malm. Arrangere møter hvor gruvevirksomheten og gamle Malm er tema. Være høringsinstans når det som er igjen etter gruvevirksomheten er tema. Være kunnskapsformidler om gruvevirksomheten og kulturen i gamle Malm. Ha sosiale tiltak for pensjonister i Malm.

Bildeserie

Bli med inn i laboratoriet i Malm