– Det er en fin tradisjon å reise på disse Landsskytterstevnene. Det har vært en vane siden ungdommen å reise på disse stevnene for å møte de beste skytterne i landet, sier Morten Nordtug fra Stod.

År etter år

Siden 1996 har Morten gått glipp av ett eneste Landsskytterstevne. Det var i 2001 da det var Bodø som var arrangørby. Nå er nordlandsbyen arrangør igjen, med Morten som en av fire bla Nordtug fra Forr skytterlag.

– Det har jo liksom blitt sånn at vi har lagt ferien vår til disse stevnene. Skytesporten er en fin hobby, samtidig som vi møter et fantastisk godt miljø og treffer mange kjente på disse turene, sier Morten.

Alle skytterne opplever oppturer og nedturer på standplass. Morten har gjennomført et Landsskytterstevnet på det jevne.

Middels

– Det har ikke gått all verden. Middels, vil jeg si. Jeg fikk et lite beger på bane, men ingenting på felten.

Mange skyttere slet med både vind og regnvær mandag og det gikk som det måtte gå for mange. Bom etter bom.

– Feltskytingen ble vanskelig. Det kom en stor regnskur og jeg ble som alle andre på standplass veldig bløt. Jeg var en av veldig mange andre skyttere som skjøt meg bort, sier Morten, som nå blir å følge far og onkel videre i V73-klassen. De har finalesjanser i felt dersom alt går etter planen. Men det er det ikke alltid den gjør i skyttersporten.

Rekruttering

Forr skytterlag har rundt 200 medlemmer, men trenden er som i de fleste av andre lag, de sliter med rekrutteringen.

– Ja, vi har slitt og koronapandemien hjalp oss ikke noe særlig. Det forsvant mange i den perioden og vi må gjøre et godt forsøk på å få dem tilbake til skyttersporten, sier Morten som bruker mye av fritiden sin med skyting og lagsarbeid.

– Det foregår et arbeid rundt om med skyting som fag i skolene. Dette håper vi vil bidra til å få med ungdommene i fullt monn igjen.

Han håper også mediene blir med på å gi skytterlagene bistand.

– Ja, vi trenger litt drahjelp for å få ungdommene tilbake. Avisene skriver lite om skyting, men veldig mye om fotball, for eksempel. Det håper vi vil forandre seg, sier yngstemann Nordtug.

Ny tur

Om ett år er det duket for en ny tur for skytefamilien Nordtug i Forr skytterlag. Da blir det tur til Voss, før Landsskytterstevnet kommer til Trøndelag og Steinkjer igjen.

– Det er noe vi ser fram til alle mann. Etter kommuneutvidelsen er vi åtte skytterlag i Steinkjer kommune, så vi skal satse på at arrangementet i 2024 blir bra, sier Nortug som håper på bedre resultater og flere gode treff på skivene også.