«No byinne det å gå fer langt»

«No må dæm ro sæ ned»

«Det e nok Pride no»

Hørt det du å?

Men vettu? Det blir aldri nok Pride. Og forstå det den som kan – det er 2022, og vi trenger Pride som aldri før.

For oss som står her i dag er det lett å være enig i at vi trenger mer Pride, for det er selvfølgelig. Men enda mer enn mer Pride trenger vi økt klassekamp, vi trenger kamplyst og vi trenger solidaritet.

Dette er ikke de skeives kamp, det er VÅR kamp.

Det er VI ALLE som må ta kampen for at vi alle skal få være den vi er, kampen for å få elske de vi elsker og få kjenne på en kollektiv trygghet.

Det er vi alle som må ta kampen for retten til å slippe frykt, skam og redsel. For i dag er det ikke slik.

Vi heterofile er nødt til å gi de skeive pusterom, litt hvile.

Når mørke og intolerante krefter snakker med hat i munnen, må vi få de til å holde kjeft.

Vi kan ikke akseptere at en stortingspolitiker får fortsette retorikken sin om at kjønnsinndelingen i et fjøs skal være normgivende for vår forståelse av menneskeheten.

Vi må slutte med den kleine latteren når onkel idiot i familieselskap sier transfobiske ting eller når kompisen skriver homofobiske ting på sosiale medier. Det er med på å legitimere hat mot skeive.

Det er ikke bare i i høyreekstreme kretser gjerningsmannen hylles. Denne uken måtte NRK Super fjerne over 1700 kommentarer under en TikTok-video som handlet om helgens masseskyting. Det flommet over av homohets og hyllester til drapsmannen. På NRK Super!!

30% av norske transpersoner har prøvd å ta livet sitt, 30% har opplevd overfall eller seksuell vold de siste fem åra og 40% har blitt trakassert på arbeidsplassen.

Samtidig “må vi ta debatten” om transpersoner på riksdekkende TV for å diskutere problemer uten reelt innhold. Et av de verste eksemplene er debatten om transkvinner i kvinnegarderober.

MÅ vi ta alle debattene? Må vi bidra til å legitimere de transfobiske stemmene? MÅ vi gi tv-tid til disse? For meg er det å fasilitere for at noen få mennesker skal få sparke nedover, hardt og i verste fall med fatalt utfall.

Transkvinner og -menn er ikke en "debatt". Det er ekte mennesker. Mennesker som fortjener å leve sine liv i fred uten frykt for å bli angrepet.

Jeg vil avslutte med å sitere (Steinkjerbyggen/min gode venn/vokalist i Astmatisk gapskratt) Enok Moe:

Det skader ikke noen andre at to av samme kjønn har sex med hverandre. Det skader ikke noen at de er kjærester med hverandre.

Det skader ikke meg å si: «God Pride! Du fortjener å være lykkelig, trygg og fornøyd med livet. Du fortjener å slippe å leve i frykt. Du fortjener å leve.»