Gå til sidens hovedinnhold

Det 120 år gamle treet ble skjevt i en storm på 70-tallet

I Jernbaneparken i Steinkjer står det et digert tre som er veldig skjevt. Parken ble tatt i bruk i 1907, så treet må være veldig gammelt.
Vi spurte den tidligere bygartneren i Steinkjer, Finn Rossing, om han kjente til treets historie.

Treet skulle sages ned

- Ja, det store linde-treet rørte skikkelig på seg i en kraftig storm på 70-tallet. Jeg husker ikke nøyaktig årstall, men jeg jobbet i kommunen. Jeg fikk nærmest beskjed av ledelsen om at treet måtte sages ned, forteller Finn Rossing, som da foreslo å at de kunne prøve å berge det gamle treet.

Treet fikk støtte i to år

- Treet var jo veldig gammelt og fint. Ja, det var jo nesten 100 år den gang, så jeg foreslo at vi kunne legge jord på den delen av rota som hadde kommet opp. Det måtte til mye jord, for å si det sånn, og i tillegg måtte vi støtte opp treet. Jeg mener å huske at det sto svære planker som støttet opp treet i et par år.

Tåler det en storm igjen?

- Tror du treet tåler en kraftig storm igjen?
- Ja, om det stormer aldri så mye, står det fineste treet i Jernbameparken stødig. Det skjeve lindetreet er kjempefint, sier Finn Rossing, som naturlig nok har fulgt treets utvikling siden han berget det for ca. 50 år siden.

Treet tok kontroll

- Etter at røttene ble dekt av jord den gangen på 70-tallet, vokste det ut to kjempestore greiner vestover - som ble kraftige røtter. Det er også en del store greiner lavt på treet, som var bittesmå på 70-tallet, så nå kan ikke treet bikke.

Fjordkanten var der

Ifølge Steinkjerleksikonet ble Jernbaneparken tatt i bruk i august 1907 - to år etter at Steinkjer jernbanestasjon ble åpnet. Det var slik den gang at jernbanen ble anlagt i fjordkanten på en fylling. Området mellom jernbanelinja og Strandvegen ble tørrlagt etter jernbanebyggina - og etter hvert ble det laget an park der.

Les også

Mange er positive til dugnad

Les også

Gammelheimsparken i sentrum får litt stell om dagen

Kommentarer til denne saken