Loven om helligdagsfred er tydelig: Man skal ikke bråke på søndager og helligdager i Norge, og heller ikke etter klokken 16.00 på påske, pinse- og julaften.

– Vi ringes ikke ned av meldinger om brudd på dette, forteller seksjonsleder for politiet i Trøndelag, Gunnar A. Solli.

Inntrykket hans er at det er få meldinger om brudd på helligdagsfreden. Slik håper han at det skal fortsette å være.

– Jeg håper folk snakker sammen fremfor å ringe oss, sier Solli.

– Vi må kunne ha en fridag

Men hva tenker folket egentlig om denne loven?

– Jeg er i utgangspunktet opptatt av helligdagsfreden – på den måten at vi må kunne ha en fridag innimellom, forteller Jon Terje Knudsen.

Knudsen var utenfor hjemmet sitt i Frøsetåsen for å klippe plenen fredag ettermiddag.

– Det er såpass mye mas og jag i løpet av hele uken, så jeg mener at i hvert fall deler av søndagen må vi kunne ha fri. Jeg tenker også at vi må kunne forholde oss til unntak, vi bor jo tross alt i Trøndelag hvor været kan være en utfordring, og da kan det faktisk være at man ikke har noe valg, fortsetter Knudsen.

Han beskriver forholdet sitt til helligdagsfreden som en forståelsesfull variant.

– Jeg tenker at det burde gå an å forhøre seg med naboer for å få en aksept for å gå på kanten med loven. Jeg er en forkjemper for helligdagsfreden, men ikke den ekstreme varianten.

– Personlig har jeg vokst opp med holdningen om at vi må vente med å bråke til etter kirketid, men det er også fint hvis de unngår middagstid. Jeg er kanskje litt strengere på helligdagsfreden i mai måned, hvor det er mye konfirmasjoner og lignende, forteller Knudsen.

Han mener det at i de aller fleste tilfeller, så er det ikke nødvendig å bråke i utilsiktede tider.

– Uken består av 7 dager og 24 timer som vi kan fordele arbeider på Jeg tenker at vi skal respektere folk med unger, og gjennomføre bråkete aktivitet så vi ikke forstyrrer dem. De fleste har et liv hvor det skal gå fint, avslutter Jon Terje Knudsen.

– Trenger ikke vekke folk

Marianne Tommesen Holder har på sin side et ganske avslappet forhold til helligdagsfreden.

– Jeg mener at man kan klippe plen etter klokken 12 på dagen. Man trenger ikke å vekke folk, men jeg synes at det skal gå an å jobbe litt, spesielt på søndager.

– Folk er i 100 % stilling, og har en travel hverdag. Hvis de ønsker å gjennomføre arbeid så er det greit for meg, sier Holder.

– Jeg synes at vi kan ta hensyn til hverandre, så regelen synes jeg ikke er gammeldags. Man trenger ikke stå med boremaskinen klokken sju på morgenen, men jeg er ikke typen som irriterer meg over naboen. Folket har forskjellige arbeidstider, de kan få holde på når de vil for min del, så lenge det ikke er når folk ligger å sover, avslutter Holder.

Prøver å løse på laveste nivå

Dersom noen ringer politiet om arbeid som forstyrrer andre – altså lager «utilbørlig larm» – på helligdager, er det ikke slik at politiet automatisk rykker ut og bøtelegger folk med en gang.

– Ofte er det mye som løser seg ved at operasjonssentralen prater med vedkommende på telefonen.

Solli bemerker at det ikke er kun arbeid som er brudd på loven, også fester er brudd på helligdagsfreden.

– Det får vi flere meldinger om, men også det løser seg ofte fort.