Vaksinene man får som barn varer ikke evig, men det vet ikke de fleste voksne.

Det har Apotekerforeningen funnet ut i en undersøkelse gjort av Norstat. Det skriver de i en pressemelding.

Det anbefales nemlig at man frisker opp barnevaksinene hvert 10. år. Eksempler på barnevaksiner er vaksine mot stivkrampe, difteri, kikhoste og poliomyelitt, og vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder.

Ifølge pressemeldingen viser undersøkelsen at 57 prosent av befolkningen ikke er kjent med behovet for å friske opp vaksinene. Kun én av tre menn vet dette, mens hos kvinnene er det et lite flertall som sier de vet om anbefalingen.

Overrasket: – Urovekkende

I pressemeldingen har lederen for Stortingets helse- og omsorgskomite, Tone Wilhelmsen Trøen (H), uttalt seg. Hun er overrasket over resultatene i undersøkelsen.

– Man skulle tro at koronapandemien har gjort oss mer oppmerksomme på betydningen vaksiner har for å beskytte oss mot alvorlig sykdom, også hvor viktig det er med oppfriskningsdoser. Derfor er det spesielt og urovekkende at over halvparten av befolkningen ikke er kjent med behovet for å friske opp vaksiner i voksen alder. Det viser at det er et informasjonsbehov der ute som ikke blir dekket godt nok, sier Trøen.

Fagdirektør i Apotekerforeningen, Hanne Andresen, sier at sykdommer kan blomstre opp dersom man ikke revaksinerer seg.

– At veldig mange av oss mangler virksomme vaksiner mot disse sykdommene kan utgjøre et alvorlig folkehelseproblem. Det gjør at infeksjonssykdommer kan blomstre opp, og flere sykdommer og infeksjoner som kunne vært forebygget med vaksinasjon må behandles med antibiotika. I tillegg er det selvsagt alvorlig for den enkelte om han blir smittet.

Vurderer programmet

Ifølge pressemeldingen la Folkehelseinstituttet, FHI, i 2018 fram en rapport som anbefalte at det etableres et voksenvaksinasjonsprogram som sikrer oppfriskningsdoser. Solbergregjeringen varsler i 2015 at de bille utrede dette, og i februar 2021 ba Stortinget regjeringen om å utrede hvordan dette kan gjennomføres.

Det skal ikke ha kommet en tilbakemelding til Stortinget.

– For tiden er det forståelig nok akutte utfordringer som kommer foran etableringen av store, nasjonale programmer. Samtidig minner både pandemien og den voldsomme og tragiske flyktningstrømmen oss på at vaksiner er et veldig viktig virkemiddel i internasjonale krisesituasjoner, sier Andresen.

Funn i undersøkelsen:

  • 57 prosent av de spurte er ikke kjent med at oppfriskingsdoser av mange vaksiner anbefales for voksne hvert tiende år.
  • 66 prosent av de spurte mennene er ikke kjent med dette.
  • 67 prosent av de spurte over 65 år er ikke kjent med dette.
  • 3/4 av de spurte ønsker å få informasjon om oppfriskingsdoser i form av varsel fra Helsenorge.no.
  • 22 prosent vil foretrekke å ta en oppfriskingsdose på apotek.
  • 71 prosent hos fastlege eller på legesenter. 3 prosent av de spurte ønsker ikke å ta oppfriskingsdoser av vaksiner.
  • Om Norstat-undersøkelsen: En representativ undersøkelse blant 1017 personer, gjennomført i uke 9 2022.