Bastian Elnan Aurstad er en av Norges største sprint- og mellomdistansetalenter i friidrett.

Henning-gutten var en av de mestvinnende i Ungdomsmesterskapet i fjor, og i vinter har han satt norsk årsbeste og kvalifisert seg for U 18-EM. Det til tross for at Bastian (16) ikke er eldre enn at han også kan konkurrere i denne årsklassen neste år.

Den eksplosive henningbyggen som går i tiende klasse, er i ferd med å avslutte oppkjøringen til det han håper skal bli den beste friidrettssesongen så langt. Elnan Aurstad har imponert både på trening og i de få innendørsstevnene som har blitt arrangert.

Slo de som er eldre

Han løp 400-meter på 49,19 sekunder og fortere enn det er det ingen jevnaldrende som har løpt. Det er heller ingen andre i 17, 18 og 19-årsklassen som har hatt høyere fart enn det på 400-meter flatt. Tiden er så god at Steinkjer Friidrettsklubb-utøveren har klart kvalifiseringskravet til U 18-europamesterskapet i Italia.

Det mesterskapet har etter at Bastian oppnådde den gode tiden, blitt utsatt og flyttet på grunn av koronaen. De italienske myndighetene har avlyst en rekke store mesterskap innenfor forskjellige idretter i år.

Retter blikket mot Israel

-Jeg kunne godt ha tenkt meg og løpt for Norge i Italia. Men jeg er ikke lei meg for at mesterskapet er utsatt i ett år og det blir verdensmesterskap i Jerusalem i stedet. Det innebærer at jeg får ett år til på å forberede meg og ikke minst blir en del av den eldste årgangen som konkurrerer der. Dersom det hadde blitt EM i år, så måtte jeg ha konkurrert med de som er året eldre, sier Elnan Aurstad som har ambisjoner på friidrettsbanen. Derfor har han gitt seg med fotball.

Sparbu-laget han spilte for har ikke hatt muligheten til å trekke veksler på Sebastians hurtighet de to siste årene. Han bruker nå all sin energi på å bli best mulig til å løpe og får god hjelp av Trond Olav Skevik og Toril Lauritsen Nyborg til det på klubbplan. Jan Kåre Skarland vil bli en viktig brikke i forhold til hekkebiten i det øyeblikket han begynner på friidrettslinjen ved Steinkjer videregående skole til høsten. Der vil han også få god oppfølging fremover.

Trener fem-seks dager i uka

Bastian trener bra med tanke på at han fortsatt holder ungdomsskolealder. De ukene han trener styrke på onsdager, er det faktisk bare på søndag at han lar treningstøyet ligge. Han synes det er deilig med en fridag ettersom det er viktig å hente seg inn mellom treningsøktene. Både han og trenerne prøver å være påpasselige med restitusjonsbiten, slik at han skal få best mulig utbytte av treningen. Elnan Aurstad gjør det bra både i løp og hoppøvelser.

Det har blitt mange medaljer i Lerøy-lekene og Ungdomsmesterskapet de to siste årene. Bastian «rasket» med seg tre gullmedaljer både i UM innendørs i Bærum og UM utendørs på Jessheim i fjor. Det ble også medaljer i andre valører selv om han i de fleste øvelsene sto på det øverste trinnet på seierspallen. Det er sprint og hekkeøvelsene som han satser mest på. Denne sesongen har han også lyst til å gjøre det bra på 400 meter flatt.

Har fart og utholdenhet

Den unge gullgrossisten har både farten og utholdenheten til å gjøre det bra i den lengste sprintøvelsen. Det beviste Bastian Elnan Aurstad da han klarte EM-kravet. Han tror også det skal være mulig å klare EM-kravet på 400 meter hekk.

-Har du alltid vært hurtig og løpt fra de som er like gamle som deg, Bastian?

-Jeg har nok vært rask. Men det var først da jeg begynte med friidrett at jeg fikk orden på armer og bein som gikk litt i alle retninger. På friidrettstreningene var det fokus på å løpe mest mulig teknisk riktig og rasjonelt, og det kom meg til gode, sier Bastian, som regner med at han kommer til å innlede sesongen i neste måned. Det er i hvert fall planen til sprint- og hekkeløperen.