(Trønder-Avisa) Det gikk jo vældi bra, herre!

Både trener Bardal og åtte år gamle Anton fra Ogndal jublet med et stort glis og en high five da debuten i K20 var unnagjort. Og med nye ski og både mamma og bestefar på sidelinja var det ekstra stas å være åtte år og bryte barrierer.

– Æ har drømt om herre i nånn måneda. No e æ vældi fornøyd. Æ glei fort! fastslo Anton, som både fikk applaus og en hjelpende hånd av bestefar Svein Hanssen under mandagens hopptrening i Yrken.

Låner ut nytt utstyr

To kvelder i uka er det yrende liv i de minste bakkene i Yrken ved Steinkjer skistadion. Steinkjer Skiklubbs hoppavdeling opplever økende aktivitet. Idretten fenger. Å ha tidligere verdensmester og verdenscupvinner Anders Bardal i klubben er et kjempepre. I tillegg har en oppgradering på utstyrsfronten bidratt til at flere kan være med.

– Vi fikk 50.000 kroner fra samfunnsutbyttet til Sparebank1 SMN og samlet også inn penger via en Spleis-aksjon. For dette har vi kjøpt inn ti nye sett med ski, støvler og bindinger som vi kan låne ut. Dette har gitt både klubben og ungene et stort løft. Nytt utstyr er dyrt og å skaffe brukt hopputstyr er vanskelig. Kostnadsbiten kan være et hinder for å prøve seg i bakken. Nå kan ungene låne utstyr av klubben, sier Terje Moen som er leder i skiklubbens hopp- og kombinertgruppe.

– Hopp er en krevende idrett utstyrsmessig. Vi er glad vi kan bidra til å senke terskelen slik at flere kan prøve seg i bakken. Utstyr må ikke begrense barn og unges muligheter til å delta i idretten, sier Per Annar Schiefloe, avdelingsleder hos EiendomsMegler 1 i Steinkjer.

Trenger en hjelpende hånd

Som regel er rundt 20 barn og unge, samt en rekke foreldre og andre familiemedlemmer, i sving på skiklubbens hopptreninger.

– Hopp stiller krav til foreldre. Ungene trenger bistand, både på toppen, med bindingene, på bommen og i heisen, sier Moen og Bardal på sletta før de skvetter unna for en ivrig rekrutt som kommer i full fart, men som ennå ikke har lært seg å bremse.

– Oi, Oi, Oi, humrer Bardal.

– Det gikk bra denne gangen også! Bremsinga og svinginga kommer seg fort, forsikrer Moen, som like etterpå må trå til og hjelpe hopprekrutt Hugo Gajewski.

9-åringen fra Kamil Stochs hjemland, Polen, mistet farten etter landing og med glatte ski på beina ble det vanskelig å komme seg opp på sletta og ned til heisen.

– Jeg blir snart ti år og har hoppa i nesten ett år nå. Det er artig, sier Hugo før han gyver løs på en ny heisrunde mot bakketoppen.

– Artig, men litt vanskelig

For 6-åringen Erik Brovold er mandagens hopptrening andre gang han er i bakken. Nybegynneren utviste stort mot, både da han satte utfor i K10-bakken og i heisen.

– Det er artig, men det er litt vanskelig også, sier han, i det pappa Svenn Erik gjør sitt for å hjelpe guttungen i heisen.

– Det er stor stas å se yrende liv i bakken, sier trener Bardal, som selv stiller med tre arvinger i klubbens hoppavdeling. Yngstedatter Elise (6) er i likhet med Erik Brovold blant klubbens yngste hoppere. Hun er inne i sin tredje sesong i K10-bakken.

Terje Moens sønn, Sigurd, er 14 år og eldstemann på trening denne dagen. Sammen med Bardals eldste barn, Thomas og Anna, setter 14-åringen utfor K35-bakken som den naturligste ting i verden.

– Det som er så bra med hoppinga er at alle er positive og hjelper hverandre, uansett hvor i landet man hopper og konkurrerer. En annen ting som gleder meg er at det blir flere og flere jenter i klubben. Det er artig, sier Moen, før han skryter av Steinkjer Skidrift for optimale forhold.

Fire bakker i bruk

Yrken er et helårsanlegg med plastdekke, og kan skilte med til sammen fem bakker. Mandag var fire av dem i bruk. K6, K10, K20 og K35. I tillegg huser anlegget, som ble bygget i 2008/2009, en bakke i størrelsesorden K44.

Et Planica-svev unna ligger Steinkjerbakken (HS80). Helårsbakken, med et K-punkt på 73 meter, trenger en skikkelig makeover før det går an å hoppe der.

– Får vi med oss de som er her i dag videre, så må vi få klar storbakken også, konkluderer Anders Bardal.

Og den som sitter hjemme med en drøm om å fly, er hjertelig velkommen til å bli med i hoppfamilien, ifølge Terje Moen.

– Vi har ubegrenset med plass! sier hopplederen.