En undersøkelse som Norstat har gjennomført for Frende, viser at 2 av 3 nordmenn er redde for å bli svindlet på nettet.

2 av 3 sier de kunne latt seg lure av falske nettbutikker. Nesten 7 av 10 tenker over at bilder og videoer av dem kan bli misbrukt. Likevel har mange åpne kontoer hvor innholdet deres ligger fritt tilgjengelig.

Mer avansert svindel

Tidligere var det enklere å oppdage svindelmetoder med mange skrivefeil og innhold som fikk alarmklokkene til å ringe høyt.

- Nå kreves det stadig mer av deg. Spesielt når du tror du blir kontaktet av en du stoler på, som politiet, banken eller en etat, sier Arnstein Heimset.

- De er virkelig ulver i fåreklær og lykkes fordi de spiller på tilliten vår, sier Tina Jerstad, markedsansvarlig hos cxLoyalty, et selskap som hjelper dem som har blitt rammet av ID-tyveri.

«Politiet» var svindlere

Så fort det dukker opp nye digitale tjenester er svindlerne på plass. For eksempel da politiet begynte å sende tekstmeldinger med timebestilling for passfornyelse.

- Mange ble lurt da de fikk en SMS fra «politiet» med beskjed om å legge inn personopplysninger på et falskt nettsted. Politiet vil aldri be deg om å oppgi personopplysninger på denne måten. Det gjør derimot smarte svindlere, sier Tina Jerstad.

- Mange føler seg dumme hvis de har latt seg lure. Det er du aldeles ikke. Ofte er det tilfeldigheter og uflaks som gjør at det skjer, sier Jerstad.

Disse må du være obs på

Her er noen eksempler:

- Du har bestilt nytt Visa-kort og får en troverdig epost fra «Netflix» med beskjed om å oppdatere kortopplysningene. Du ledes til en falsk nettside og følger instruksene. Da er det gjort.

- Du har bestilt et nytt pass og «politiet» ber deg om å oppdatere personopplysningene. I virkeligheten ledes du til en falsk nettside og følger instruksene. Da er det gjort.

- Du har bestilt en pakke og «posten» sender en SMS med beskjed om at du må betale et lite beløp for pakken. Du ledes til en falsk nettside og betaler, men blir trukket for et ti ganger større beløp.

Slik avslører du svindelen

Her er ekspertenes beste tips for å avsløre svindel:

- Sjekk avsenderadressen til de som uoppfordret tar kontakt med deg.

- Ikke klikk direkte på lenker i e-poster eller SMSer.

- Mistenker du svindelforsøk? Ikke svar på meldingen du har fått, men let opp telefonnummeret og spør om SMS/e-posten du har fått er ekte.