Gå til sidens hovedinnhold

12. mars: Godt vær i dag gir en god vår. Sier Primstaven

Og ikke nok med det; drypper det fra taket blir det et godt år. Ifølge Primstaven.
Gregorsmesse er 12. mars. Det er Kirkehøytid - til minne om pave Gregor den store, født i Roma år 540.

Man trengte ikke tenne lys

Når det gjelder gamle skikker og overtro, så satte man en soplime utenfor inngangsdøra for å holde lus og lopper borte. Folk tenkte seg vårjevndøgn ved Gregorsmesse, og en vanlig tradisjon var at da var det så lyst at man kunne gå til sengs og stå opp uten å tenne lys.
Pave Gregor ble ofte avbildet med bok og fjær-penn og med en due på skulderen. Gregor var latin-kyndig og en lærd mann, og er far til den gregorianske kalender.

Primstaven

Primstav er en evigvarende kalender som er laget av tre. Hakk og symboler i primstaven betegner faste datoer som kan relateres til en moderne kalender. Hver dag markeres med et innskåret hakk eller en strek, og hver sjuende dag har en ekstra markering. Helligdager og merkedager skiller seg ut med spesielle symboler.

Blir det godt år

Primstavmerket er gjerne en due eller ei kråke. Kråka er regnet som en ”værprofet”, og det er mange værvarsler knyttet til denne dagen. Gamle værtegn sier følgende: Godt vær 12. mars gir en god vår. Var det sønnavind og drypp fra taket, ville det bli et godt år. Regn denne dagen gir regn i sju uker.

Den eldste er fra 1457

Den eldste bevarte norske primstaven er datert 1457, men det er den eneste fra det århundret. Noen få har årstall fra 1500-tallet, mens antall staver med årstall stiger utover 1600-tallet for så å avta etter 1700.

Les også

Trosset vær og vind for Ogndalsrennet: – Jeg har savnet slike renn

Les også

Kreften førte til at Brit Tove (71) endelig begynte å trene

Kommentarer til denne saken