Gå til sidens hovedinnhold

1 av 10 trøndere dropper håndvask etter dobesøk

En fersk undersøkelse utført av Norges største nettapotek avslører trøndernes håndhygiene. Det påstår Farmasiet at én av ti trøndere dropper håndvasken etter å ha vært på do.

Til tross for at håndhygienen er viktigere enn noensinne, innrømmer mange trøndere nå at de fremdeles slurver. Vi glemmer å vaske hendene før vi spiser, når vi har vært utenfor hjemmet – og etter at vi har vært på do. Flere vasker ikke hendene i det hele tatt, skriver Farmasiet i en pressemelding

I en undersøkelse utført av YouGov for Farmasiet svarer 6 av 10 trøndere at de har fått bedre rutiner for håndhygiene. Antallet som slurver er imidlertid 4 av 10, noe som bekymrer fagsjefen i Farmasiet, Norges største nettapotek.

– Heldigvis er de fleste trøndere flinke, men at så mange fremdeles ikke er nøye med håndvask overrasker meg – spesielt med tanke på tiden vi lever i nå, sier Lisa Grinaker, fagsjef i Farmasiet.

Slurving med håndhygienen legges også merke til i fylkets befolkning. 1 av 4 i Trøndelag mener at folk generelt er for dårlig til å vaske hendene ofte eller grundig nok.

– Dråpe- og kontaktsmitte er den hyppigste smittemåten satt opp mot for eksempel luftsmitte. Man kan enten få viruset på hendene ved direkte kontakt – eller indirekte via forurensede mellomledd. Derfor er det ekstremt viktig at vi får med oss alle i denne håndvaskdugnaden, sier Grinaker, og legger til:

– Virus og bakterier kan også raskt overføres fra hendene til munnbindet, som gjør at du kan bli alvorlig syk.

Kvinner har bedre hygiene

Ifølge statistikken på landsbasis skiller kvinner seg ut som best i klassen når det kommer til hyppig håndvask. Likevel oppgir halvparten at de mangler metoder for å vaske hendene like lenge som helsemyndighetene anbefaler.

– Anbefalingen er å vaske hendene i 30 sekunder for å bli ordentlig ren. Dette fordi det er viktig å vaske håndflaten, overflaten, mellom fingrene, håndleddene og ytterste del av neglene, sier Grinaker.

11 prosent av innbyggerne i Trøndelag oppgir at de teller for å sørge for at de vasker hendene lenge nok. Enkelte svarer også at de synger en sang – og alt fra Mikkel Rev til egenkomponerte vaskesanger oppgis i undersøkelsen.

– Jeg må si jeg blir imponert over slik innsats og kreativitet, og forhåpentligvis kan vi lære av hverandre. Her er det bare å gjøre det beste ut av situasjonen, sier Grinaker.

Ønsker å fortsette å øke bevissthet

Ifølge fagsjefen i Farmasiet er det viktig å fortsette å sette søkelys på håndvask, samt øke kunnskap og gjennomføring av anbefalte håndhygienerutiner.

– Vi ser at vi har blitt flinkere, men når 1 av 10 fortsatt dropper å vaske hendene etter dobesøk, og flere trøndere ikke vasker hendene i det hele tatt, har vi et fremdeles et forbedringspotensial, avslutter Grinaker.

Kommentarer til denne saken