2,6 millioner smålaks på flyttefot

I november 2013 fikk SalMar Settefisk AS i Follafoss konsesjon til å doble produksjonen av smolt, fra 10 til 20 millioner i året. I denne uka ble det nye anlegget tatt i bruk.

LANG SVØMMETUR: Karl Christian Aag (t.v.) og Ivan Alstad ser at fisken har klart turen gjennom 400 meter med rør bra. I dette karet skal det fylles opp med 12,5 tonn med smolt. Det blir mange med tanke på at de i gjennomsnitt veier 20 gram. Karet rommer 250.000 liter vann. Foto: Svein Leknes

SPENNENDE: I forbindelse med overføringen av smolt til det nye anlegget blir det tatt flere prøver av vann, for at smolten skal ha en så optimal overgang som mulig. Foto: SalMar

Brønnbåt: Rochief fylles med smolt før den setter kursen ut til Frohavet med fisk til verdens første havmerd. Da veier smolten 150 gram. Foto: SalMar

Nyheter

Tirsdag forrige uke svømte de første små laksene de 400 meterne fra det eksisterende anlegget på østsida av Follaelva, til det nye bygget på vestsida av elva. Blant annet er det lagt cirka sju kilometer med rør, for at SalMar skal kunne flytte smolt fra kar til kar.

– Det ser ut som fisken har klart dette bra, sier Karl Christian Aag i SalMar.

Smolten har blant annet krysset elva gjennom rør som er lagt inne i brua.

– Byggeprosessen har vært kurant og grei, selv om den har vært veldig teknisk komplisert å bygge, sier Aag.

SalMar tar nå i bruk den første av tre avdelinger. Når hele det nye anlegget er tatt i bruk, vil 2,6 millioner smolt være i karene. De største karene rommer 800.000 liter vann, mens de «små», som blir tatt i bruk først, rommer 250.000 liter. Smolten som flyttes over veier rundt 20 gram. Når den når en vekt på 150 gram er den klar for å fraktes ut til SalMars merder, først og fremst i Midt-Norge. Med innvielsen er SalMar Settefisk i Follafoss et av verdens største oppdrettsanlegg. Hvert minutt renses 270.000 liter vann av store filtre, før det går ut på en ny runde. Kun 2.200 liter vann skiftes ut i minuttet, slik at gjenbruken er formidabelt.

Utbygging nummer 39

Fra Karl Christian Aag var med å etablere Follasmolt i 1985, har det vært nesten kontinuerlig byggeaktivitet. Anlegget har vokst fra å produsere om lag 60 tonn fisk i året i starten, til cirka 2500 tonn for det kommende året. Utviklinga har gått i trinn.

I 1986 ble det produsert 600.000 smolt. I 1994 ble det økt til 2,5 millioner, før det på begynnelsen av 2000-tallet ble ti millioner smolt. I dag er kapasiteten 20 millioner smolt per år.

– Det kan bli mer bygging. En del av det gamle anlegget begynner å bli utslitt, og det arbeides med planer for å oppgradere deler av det opprinnelige anlegget, sier Aag.

Tirsdagen ble en dobbel merkedag for SalMar i Follafoss. Da ble brønnbåten Rochief fylt med smolt som skal fylle verdens aller første havmerd, som er plassert i Frohavet. I år skal 1,2 millioner smolt fylle verdens største havmerd, som måler 110 meter i diameter – og alle kommer fra Follafoss.