Johannes klatrer veggen

I Steinkjer er det så langt fem ungdommer som driver med parkour/freerunning. Det vil si å klatre og trikse på vegger og hindringer. Nå ønsker de å få med flere som vil trene på triksing i lag med dem.

WALL FLIP: – kalles det når man klatrer veggen og tar salto på denne måten. Johannes Tveit er leder i klubben for PK/FR Steinkjer (parkour/freerunning). De øver rundt omkring i Steinkjer hver torsdag. – Vi er bare fem medlemmer, men skulle ønske vi var flere. Møt opp på Huze torsdag kl. 16.30. Foto: trine

EKSTREMSPORT: Johannes sier freerunning kan være farlig. – Vi trener rundt omkring i byen der vi finner hinder og vegger. Det gjør vi hver dag om det er sol. Aldri i regnet, det er ekstremt farlig. Foto: trine

Nyheter

– Jeg så det første gang på YouTube. Det er snart fem år siden, sier Johannes Tveit, som etter det vi klarer å bedømme er skikkelig god i denne noe ukjente sporten for oss.

Han klatrer bokstavelig talt veggen opp og ned kirketårnet når han skal vise oss hva freerunning er. Han forbereder seg på å ta en halsbrekkende salto der oppe på den hvite murveggen.

Ekstremsport

– Du våger ikke å brekke nakken når jeg nå skal ta bilde av deg, sier undertegnede til den 18 år gamle lærlingen i Steinkjer i det han virkelig tar sats for å gjennomføre den akrobatiske øvelsen.

– Nei da, det skal gå bra. Og det er slik i denne sporten at vi aldri holder på alene. Vi skal være to – om den ene skader seg, sier Johannes – og dermed springer han veggen rett opp, og lander, takk og pris, stødig på føttene.

– Har du skadet deg noen gang?

– Ja, og det gjør nok alle som driver med dette. Men vil man bli en profesjonell freerunning-utøver, som jeg vil bli, må man regne med det.

Mer om freerunning

Ifølge Wikipedia er Freerunning, eller free running, en sport/aktivitet, som har oppstått i urbane bymiljøer. Sporten utgjør effektive akrobatiske bevegelser i en blanding av sportene parkour og triksing. I freerunning er estetikk sentralt, og bevegelsene skal ved siden av å være effektive – også ha en flytende stil.

– Jeg har øvd på dette i 4,5 år nå, så jeg blir stadig bedre. I denne sporten konkurrerer man med seg selv.

– Hvor trener dere?

– Vi møtes på Huze hver torsdag kl. 16.30 – også øver vi rundt omkring i byen der det er vegger og hindringer vi kan trikse på. Nå ønsker vi å få med oss flere som har lyst til å drive med dette samme som oss, sier Johannes, som selv trener hver dag. Om det ikke regner.

– Vi holder aldri på i regn. Det er ekstremt farlig, sier Johannes, som har planlagt å reise rundt i Norge, ja, kanskje i utlandet også, for å finne den beste byen å trene i.

Bevegelsene i freerunning er improvisert og tilpasset det miljøet aktiviteten foregår i.