Fresk bygdekomedie

Det mangler ikke på skakkjørte og karikerte figurer når Sparbu teaterlag setter opp «Bønder i solnedgang».

LITT AV EN GJENG: Dette er de seks hovedrollene i «Bønder i solnedgang». Bak fra venstre Eddy Sarvet (Roy Myhr), Slurpa (Heidi Taraldsen), Spretten (Jonas Skjeflo), Sølvi Lien Linde (Ida Melgård) og Ola Botn (Lornts Arild Ramberg). Foran sitter Digerhalsen (Stein Roar Madsen). Foto: Espen Aamo Storhaug

INSTRUKTØR: Kalle Garli er instruktør for «Bønder i solnedgang», og kommer neppe til å moderere galskapen. Foto: Espen Aamo Storhaug

Nyheter

Sparbu teaterlag har i 95 år gledet sparbygg og andre teaterglade med sine årvisse oppsetninger. De har spilt alt fra buskis til musikal, via drama og forviklingskomedie. Etter suksessen med «Vømmølspelet» i 2013/2014, satser de nå på et nytt stykke av Hans Rotmo, nemlig «Bønder i solnedgang».

Stykket gjorde stor suksess på Trøndelag Teater i år 2000, og beskrives som en «trekkspillberiket folkekomedie om senskader».

Trygd og støtteordninger

Vi tas med til ei bygd i fiktive Hydro kommune, der vi finner brukene Sarvet, Botn og Gørhenget. Her møter vi den lokale høvdingen Ola Botn, den forfylla eks-offiseren Digerhalsen, brødrene Eddy og Spretten, den enkle og kjærlighetshungrige Slurpa og byfrøkna Sølvi. Alle lever på ulike former for trygd, tilskudd og støtteordninger, og stykket har en tydelig satirisk brodd.

Når Sparbu teaterlag nå har valgt å sette opp dette stykket, er det passende nok med Kalle Garli – også kjent som Johan Møkkerbakken fra Vømmøldalen – som instruktør.

– Jeg mener «Bønder i solnedgang» rent teatermessig er det beste Rotmo har laget. Stykket har også mange sanger med trøkk, og det er en veldig artig komedie med mange freske replikker, sier Garli, som neppe bidrar til å moderere «freskheita».

Kor og band

Sparbu teaterlag er ikke redde for å satse stort på sine oppsetninger, og «Bønder i solnedgang» har et budsjett på i overkant av millionen. Det legges opp til 22 forestillinger.

Nytt av året er at teaterlaget samarbeider med en annen kulturaktør i bygda, nemlig Mære songlag. Koret stiller med et 20-tall korister, og noen av dem skal også ha biroller på scenen.

– Koret blir et spennende bekjentskap i denne sammenhengen, og jeg har stor tro på at de blir en berikelse, sier Oddbjørn Langli, som er leder i teaterlaget.

Korets dirigent, Heidi Melgård Sørlie, er sanginstruktør for stykket, og hennes bror Andreas Melgård er kapellmester. Han har med seg et band bestående av Sverre Bjarne Inndal, Ronni Garli, Jonas Christiansen og Caos Myrslo.

Stor produksjon

Teaterlagets oppsetninger har variert i størrelse og omfang, men de mener at «Bønder i solnedgang» blir av de større.

– Fra salen virker det kanskje ikke som en så stor produksjon, ettersom det er bare seks skuespillere på scenen, men når vi tar med bandet, koret og alle de som jobber på og bak scenen, samt alle som bidrar med dugnad til salg og organisering, nærmer vi oss fort 100 stykker, sier nestleder Hilde Risholt i teaterlaget.

Stykket har etter det teaterlaget har funnet ut ikke vært spilt i Nord-Trøndelag tidligere, og de har god tro på at det slår an.

– Det er et stykke som er lett å forstå, det er artig, og det har fin musikk. Det pleier å være en suksessoppskrift, sier kapellmester Andreas Melgård, som var den som foreslo for teaterlaget å spille «Bønder i solnedgang».

Leseprøvene starter i begynnelsen av oktober, mens koret starter med sine øvinger denne uka. Deretter blir det full trøkk med fellesøvinger i desember fram mot premieren 6. juledag.

Teaterlaget håper på godt oppmøte, til tross for at forestillingen er merket med følgende advarsel: «Stykket inneholder skuddsalver, brukte bleier, grovt språk og sterke trekkspilldoser!»

Det blir garantert mye galskap og gapskratt på Åsheim utover nyåret ...