Den store helsedugnaden

I april 2019 kommer den fjerde store helseundersøkelsen til Verran. Professor Steinar Krokstad håper flest mulig verrabygger blir med på den store dugnaden.

BLI MED: Steinar Krokstad er leder for Hunt 4. Under Hunt 1, 1984–1986 var hele 90 % av innbyggerne i Nord-Trøndelag med. I Hunt 2 (1995–1997) var 69,5 % med. I Hunt 3 (2006–200) var tallet sunket til 54,1 %. Målet med Hunt 4 er 60 %. Foto: Svein Leknes

Nyheter

Professor Steinar Krokstad har satt et mål om at 60 prosent av innbyggerne i Nord-Trøndelag blir med i helseundersøkelsen 2017–2018 – Hunt 4. Da må det mobiliseres i Verran. I Hunt 3 (2006–2008) var det bare 44 prosent av innbyggerne som var med. Det var lavest blant alle kommuner i fylket. Best deltakelse var det i Snåsa, hvor 71,4 prosent av innbyggere over 13 år deltok.

– Jo flere som deltar, jo bedre tallgrunnlag får vi for å kunne bruke undersøkelsen til å bedre folkehelsen. Ikke bare her i fylket, men også nasjonalt og internasjonalt, sier Steinar Krokstad.

Blodtrykk, kolesterol, diabetes, nyrer, blodprosent, høyde og vekt er bare noe av det som vil bli undersøkt når Verran står for tur i april neste år.

– Deltakerne vil også få en aktivitetsmåler som henter inn data på aktiviteter, søvn og andre ting. I løpet av en uke samler den inn nyttige data, sier Krokstad.

Ifølge professoren er det mennesker med problemer i livet som er minst flinke til å være med på undersøkelsen.

– De som kanskje er mest ivrige er personer som har en eller annen plage de ønsker å få vite hva er. I det hele tatt får den enkelte vite mye om sin egen helse. Vi har hatt flere eksempler på at folk har endret livsstil etter at de var med på Hunt 3, sier Krokstad.

Positive kommuner

Ifølge Krokstad har de jobbet med planleggingen av Hunt 4 allerede i tre-fire år.

– Blant annet har vi vært ute i kommunene og snakket med dem. Det er gjennomgående at alle er kjempepositive til Hunt 4. I denne undersøkelsen er det kommunene selv som skaffer personell og lokaler til å gjennomføre undersøkelsen. Selvfølgelig vil alt personell få en grundig opplæring av folk fra oss, sier Krokstad.

Personlig brev

To-tre uker før undersøkelsen vil hver innbygger i Nord-Trøndelag få et personlig brev om når man skal møte.

– Det er selvfølgelig mulig å endre på tidene. Vi prøver også å innkalle folk fra samme geografiske område på de samme tidene.

Jeg vil derfor oppfordre folk til å ta med seg naboer som kanskje ikke har egen transport, sier professoren.

Helt trygg

Dataene fra Hunt 4 vil, når de er ferdige i 2019, bli brukt til forskning.

– Med data herfra vet vi blant annet bedre hvor man kan sette inn tiltak for å bedre folkehelsa. Den bidrar til bedre helsetjenester for oss alle, påstår Krokstad. Han understreker at alle kan være helt sikre på at alle data som blir gitt ut til forskning forblir anonyme.

– Det er høye krav til personvern. Datasikkerhet har vi i ryggmargen hver dag, hele året. Deltakernes personlige integritet har høyeste prioritet, sier Krokstad.

Steinar Krokstad har vært leder for helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag siden 2009. Han begynte som forsker i prosjektet i 1998.

– Skal bort fra sisteplassen

Under formannskapsmøtet i Verran i forrige uke informerte ordfører Anders Lindstrøm om Hunt 4.

Han fikk hele formannskapet med seg i at når man evaluerer Hunt 4, skal ikke Verran være den kommunen som har hatt færrest deltakere.